In de sector wordt opgeroepen om de zorg over de nieuwe eisen te delen met de overheid door een zienswijze in te dienen. Directeur Willy Hanssen heeft namens ruim 800 leden van De Samenwerking een zienswijze ingediend. Met name de voorstellen rondom de bemestingsvrije zone rond sloten en watergangen is in ons werkgebied een heet hangijzer. Kostbaar verlies van goede landbouwgrond.
Aan: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit,
t.a.v. Zienswijze ontwerp 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en plan-MER
Van: Coöperatie De Samenwerking
Haastrecht, 12 oktober 2021
Onderwerp: Zienswijze op 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn
Geachte heer/ mevrouw,
Bij deze willen wij laten weten kennis genomen te hebben van het ontwerp 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn’. Dit ontwerp 7e actieprogramma heeft verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering van onze leden en wij maken ons daar grote zorgen over.
Wij zijn een mengvoedercoöperatie van ca 800 leden, overwegend melkveehouders, met veelal landbouwgrond die is gelegen in de karakteristieke veenweidepolders van het Groene Hart. Het Groene Hart kenmerkt zich door een fijnmazige inrichting. In de praktijk betekent dit veel smalle percelen grasland waaraan onlosmakelijk verbonden een zeer hoog percentage slootkant per hectare (perceel randen, oevers). Het moeten toepassen van bredere bufferstroken (hetgeen één van de actiepunten is van het 7e actieprogramma) zal de (melk)veehouderij dan ook zeer hard zwaar treffen. Deze maatregel zal leiden tot extra mest afvoer en extra aanvoer van ruwvoer. Zeker over de smalle polderwegen in het gebied is dit totaal onwenselijk.
Maar ook buiten het veenweidegebied heeft dit actieprogramma een grote negatieve invloed op de bedrijfsvoering en inkomen van de melkveehouder.
Dit voornemen staat helemaal haaks op de praktijk. Mogen de koeien nu ook niet aan de slootkant komen? Nederland wil toch koeien in de wei! Bij beweiding zal de extra 1,5 meter bufferzone bemest worden. Het zal toch immers in niemands gedachten opkomen om de 2 meter brede bufferzone af te rasteren. Deze maatregel doorstaat op geen enkele wijze de praktijktoets.
Zeker in het Groene Hart betekent dit een verlies aan produktiegrond van al gauw > 15 % voor een melkveehouder. Landelijk gezien zal deze maatregel van de 2 meter bemestings- en mestplaatsingsvrije zone leiden tot een aanzienlijke vermindering van de voedselproductie. Hoe belangrijk vindt U voedselzekerheid dan nog? Voor veel melkveehouders kan dit door de stapeling van maatregelen de welbekende druppel zijn. Investeren in duurzaamheid wordt zo onmogelijk. Word het niet hoog tijd dat u de vakman in de praktijk gaat betrekken bij uw beleidsvoornemens voordat het te laat is.
Bij deze verzoeken wij u dan ook om geen onhaalbare regels op te leggen, geen onhaalbare doelen na te streven en geen onhaalbare keuzes te maken en derhalve dit bezwaar serieus te nemen!
Hoogachtend,
W.L.G. Hanssen
Wilt u ook uw zienswijze indienen? Dit kan tot 18 oktober 2021, via deze link: https://www.lto.nl/actieprogramma/