Om het risico op bijten in flanken, oren of staarten bij varkens te beoordelen, ontwikkelde de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) samen met partners de welzijnscheck varkens. Deze is 1 juli 2020 ingevoerd. Vóór 31 december 2020 moeten varkenshouders de welzijnscheck per UBN en per diercategorie ingevuld hebben.
De welzijnscheck varkens is een hulpmiddel bij de risicobeoordeling van het bijtgedrag van varkens. De indicatoren (diergebonden en niet-diergebonden) die het bijtgedrag beïnvloeden worden beoordeeld. Het doel van de risicobeoordeling is het dierenwelzijn, de diergezondheid en het algemeen bedrijfsresultaat te verbeteren.
De welzijnscheck is een vragenlijst met aandacht voor verschillende aspecten op een varkensbedrijf. De lijst bestaat uit algemene vragen en vragen over risicofactoren voor bijtgedrag in het bijzonder. Het gaat hier om risico’s op bijtschade aan oren, flanken en staarten.
Belangrijkste onderdelen van de welzijnscheck zijn de diergebonden indicatoren én de niet-diergebonden indicatoren (bijv. voeding, ruimte, hokverrijking, diergezondheid en klimaat).
De welzijnscheck is er voor zuigende biggen, speenbiggen, opfokzeugen & vleesvarkens.
Door de welzijnscheck in te vullen krijgen varkenshouders en erfbetreders inzicht in:
- hoeverre bijtgedrag op een varkensbedrijf voorkomt; en
- welke risicofactoren op het bedrijf aanwezig zijn die de kans op bijtgedrag vergroten.
De welzijnscheck helpt de varkenshouder en zijn adviseurs om bedrijfsspecifieke aanpassingen te doen die het dierenwelzijn en de diergezondheid verbeteren. Met de welzijnscheck kunnen varkenshouders verantwoord en stapsgewijs toewerken naar het houden van varkens met lange staarten.
De welzijnscheck kunt u invullen op VitaleVarkenshouderij.nl, u klikt op het 2e vakje ‘invullen’.