Varkens die worden gehouden in een “verrijkte” omgeving (een groter hok met bijvoorbeeld stro en zaagsel) groeien sneller en zijn weerbaarder, concludeert Lu Luo. Zij promoveerde op vrijdag 24 april 2020 aan de Wageningen Universiteit. Voor haar promotie onderzocht zij de langetermijneffecten van het huisvesten van varkens in een verrijkt hok in vergelijking tot een gangbaar ‘kaal’ hok. Daarbij beoordeelde Luo niet alleen het gedrag van de varkens, maar onderzocht ze ook de groei en het immuunsysteem van de dieren.
Luo ontdekte dat varkens die in een ‘verrijkt’ hok werden gehouden andere gehaltes aan natuurlijke antilichamen hadden dan varkens in een traditioneel hok. Daardoor zijn dieren mogelijk weerbaarder tegen infecties. Haar bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek van de Wageningse onderzoekster Ingrid van Dixhoorn, die vond dat verrijkt gehuisveste varkens betere weerstand hebben tegen het PRRS-virus.
Luo voerde haar onderzoek uit met 32 groepen varkens. Een kwart was continu gehuisvest in een verrijkt of kaal hok, een kwart verruilde na 7 weken de kale voor de verrijkte omgeving en nog eens een kwart ging de omgekeerde weg. Biggen die in een verrijkt hok worden gehouden kenden minder problemen na het spenen, stelde Luo vast. Na het spenen aten de biggen beter en groeiden ze sneller dan de varkens in een gangbaar opfokhok. Bovendien vertoonden de biggen minder tekenen van stress.
De varkens die van een verrijkt naar een kaal hok gingen, leken meer gestrest en begonnen schadelijk gedrag te vertonen zoals staart- en oorbijten, terwijl de varkens in de verrijkte omgeving dit niet of nauwelijks deden. Ook bleek dat varkens die verplaatst werden van een rijke naar een arme omgeving slechter af waren dan de varkens die continu in een kaal hok zaten. Daarentegen vertoonden de varkens die werden overgebracht van een kaal naar een verrijkt hok, langdurige tekenen van verbeterd welzijn.
Bron: Resource – Wageningen University & Research