Deze winter kunnen we geen staldagen organiseren, daarom deze keer online!
Live vanaf de voergang bij de Twee Hoeven in Haastrecht!
SMW-LIVE is een kruising tussen een talkshow, een webinar, een presentatie en een groeps-chat. Volop afwisseling dus en dat alles in de bekende SMW-sfeer.
Vrijdag 12 februari jl. was de tweede editie van SMW LIVE! Dit keer vanaf de voergang van de Fam. Den Boer uit Haastrecht. We willen alle kijkers heel hartelijk bedanken voor alle input en betrokkenheid. Bijna iedereen die ingelogd was, heeft ook tot het einde meegekeken. Er waren meer dan 450 kijkers, of beter gezegd beeldschermen, dus nog veel meer kijkers. Verschillende onderwerpen passeerden de revue, o.a. klauwgezondheid, bemesting, pagina 12 van de KLW en we hadden met Harold Vlooswijk, Floré Mulder en Bart Sol een aantal interessante gasten voor de talkshow. Kortom: een groot succes met grote dank aan de techniek!
Heeft u SMW-Live gemist?
Om terug te kijken, klik hier »
Tijdens de uitzending werd ook de rekenmodule bemesting besproken. Dit is een rekenmodule voor zowel gras- als maisland. Aan de hand van de gehalten van de drijfmest en andere variabelen zoals gewasopbrengst en N-index van voorgaande jaren kan dan een bedrijfsspecifiek advies worden berekend. Deze rekenmodule is ook te downloaden van onze website. Onze adviseurs staan voor u klaar om toelichting te geven als u dat wenst.
Voor de rekenmodule, klik hier »
Klauwgezondheid
Tijdens de uitzending van SMW LIVE kwamen de meeste vragen en opmerkingen over het onderwerp klauwgezondheid. Een onderwerp wat leeft en waar elk bedrijf mee te maken heeft. Tijdens de presentatie werd het stappenplan van de GD genoemd. Voor het stappenplan, klik hier »
Wittelijn defect:
Deze aandoening kan twee oorzaken hebben. De mechanische kant, dus dat betekent scherpe delen rondom de boxen, mestschuiven waar een koe op kan staan, te ruwe vloeren, veel draaipunten enz.
Daarnaast is er op voedingsgebied wat over te zeggen. In de presentatie is aangegeven dat o.a. Biotine (Vitamine B8) van groot belang is voor de stevigheid van het hoorn. Als het hoorn te zacht/slap is schuurt het makkelijker waardoor een wittelijn defect kan ontstaan. Ook is het element Zink van belang voor een goede kwaliteit hoorn. In kuilen wordt er niet op Biotine onderzocht, dus het is niet in een rantsoen uit te rekenen. U kunt wel via een klauwgezondheidscheck van de GD kijken hoe de Biotine voorziening op koppelniveau is. Een koe kan via de pens zelf Biotine aanmaken, maar dat wil zeker niet zeggen dat dat altijd voldoende is voor een hoogproductieve koppel melkkoeien.
Tylomen:
Tijdens het filmpje van klauwbekapper Alwin Bogaard was ook de behandeling van een tyloom te zien. De meningen over het wel of niet verwijderen zijn wisselend. Als u dit wilt, is dat een taak voor de dierenarts. Het is letterlijk een flinke operatie wat ook risico’s met zich meebrengt. Bijna altijd is een verwaarloosde tussenklauwontsteking (slakkepoot) de oorzaak van een tyloom. De huid scheurt waardoor er leven naar buiten komt. Er is maar één oplossing voor tussenklauwontsteking: spuiten met antibiotica!
Bekijk hier onze trailer: