De SamenwerkingDe SamenwerkingDe SamenwerkingDe Samenwerking
  • HOME
  • ASSORTIMENT
    • Rundvee
    • Plant
    • Varkens
    • Schapen/Paarden
    • Biologische veehouderij
    • Duurzaam
  • ACTUEEL
    • Nieuws
    • Agenda
    • Acties
    • Downloads
    • Kennisbank
    • SamenwerkingsInfo
    • Vraag & Aanbod
    • Bijzondere koeien
  • OVER ONS
    • Jaarverslag
    • Medewerkers
      • Adviseurs
      • Ledenraad
      • Raad van Commissarissen
      • Jongerenraad
    • Vacatures
    • Welkoop
    • Zakgoedroute
  • CONTACT
  • MIJN DESAMENWERKING

Samenwerking Rundvee Slider Samenwerking Varken Slider Samenwerking plant slider Samenwerking schaap slider
Samenwerking-Plant

Uitkuilmanagement

Assortiment

  • Rundvee
  • Plant
    • Openbaar groen
      • Bloemenmengsels
        • Veldbloemenmengsels
      • Bodemverbeteraars
      • Gewasbescherming
      • Meststoffen
      • Substraten
      • Zaaizaden
    • Ruwvoederteelt
      • Zaaizaden
      • Kruidenrijk grasland
      • Meststoffen
      • Kuilverbetermiddelen
  • Varkens
  • Schapen/Paarden
  • Welkoop
  • Biologisch
  • Duurzaam

Uitkuilen is start van broei

Door het openmaken van de kuil krijgt zuurstof vrije toegang tot en in de kuil. In het kuilvoer zitten 3 groepen van micro-organismen:

Schimmels: zij consumeren voedingsstoffen uit het voer en kunnen mycotoxinen produceren.
Gisten: produceren CO2 en alcohol uit suikers.
Entrobacteriën: consumeren nutriënten, het zijn gastheer bacteriën maar kunnen ziekten veroorzaken wanneer het dier last heeft van stress.

Door dat “consumeren” van de genoemde micro-organismen ontstaat er warmte, dat noemen we broei. De gevolgen daarvan zijn:

  • Lagere voederwaarde van het rantsoen door verlies van suikers en eiwitten.
  • Verminderde smaak en geur van het rantsoen met lagere opname als gevolg.
  • Verhoogde blootstelling aan ziekteverwekkers, door opname van toxines en daardoor verhoogde gevoeligheid voor ziektes.

We spreken van broei bij meer dan 10 graden temperatuurverschil tussen de kuil en de buitenlucht.

Uitkuil management:

  • Maak niet teveel kuil tegelijk open → risico zijkant en toplaag.
  • Voldoende voersnelheid 1,5-2 meter in de zomer. Houd rekening met kuilhoogte.
  • Voorkom luchtinslag bij uithalen van de kuil, niet happen zonder mes.
  • Voorkom regeninslag, ruim los product op!
  • Zorg voor een gladde voergang in de stal.
  • Gladde sleufsilo of kuilplaat.
  • Bij warm weer 2 maal daags voeren!

Door de kuil en dan met name het snijvlak te behandelen met Selko-TMR wordt de ontwikkeling van de micro-organismen onderdrukt en voorkomen we broei, wordt het verlies aan voederwaarde beperkt, behouden we smaak en blijft de voeropname en daardoor de productie op peil.

Selko-TMR is een mengsel van organische zuren specifiek tegen broei. De zuren zijn gebufferd (pH 6) en zijn daardoor niet corrosief en geven geen vervluchting.

Toepassing Selko-TMR:
Toplaag en zijkanten van de kuil:

Meng Selko-TMR met water in een mengverhouding van 1 : 1. Gebruik1 liter oplossing per m2, toediening met gieter of rugspuit.
Snijvlakbehandeling:
Dosering 0,25 ltr (puur) Selko-TMR per m2 meter. Kan ook in oplossing met water om extra doordrenking te krijgen.
In voermengwagen:
Dosering 1 – 2 liter (puur) Selko TMR per ton product.
Let op: Selko-TMR blijft niet stabiel in een oplossing van water. Dus opmaken bij gebruik.

Wilt u meer informatie over uitkuilen of Selko-TMR? 

Neem contact met ons op
Terug naar Kuilverbetermiddelen

Adviseurs

  • Bart Sol

    06 31 75 88 77
    bart@desamenwerking.nl
  • Albert Snoei

    06 55 18 61 46
    albert@desamenwerking.nl
  • Dirk van ’t Riet

    06 50 27 04 36
    dirk@desamenwerking.nl

Contact

ABZ De Samenwerking U.A.
Provincialeweg Oost 34a
2851 AE Haastrecht

Postbus 1
2850 AA Haastrecht

KvK 08001276

0182 502 344
info@abzdesamenwerking.nl

Assortiment

> Rundvee

> Varkens

> Schapen/Paarden

> Plant

> Welkoop

> Biologisch

> Duurzaam

ABZ De Samenwerking

ABZ De Samenwerking is springlevend!

U doet zaken met een kerngezond bedrijf, jong van hart en grote betrokkenheid voor u en uw bedrijf.
We werken dagelijks met en voor u aan een gezond rendement.

Altijd geïnformeerd!

Bekijk ons Privacybeleid

Copyright    l    Privacybeleid    l    Contact    l    All Rights Reserved
  • Home
  • Assortiment
    • Rundvee
      • Melkveehouderij
      • Jongvee
      • Strorantsoen
    • Plant
      • Openbaar groen
        • Bloemenmengsels
          • Veldbloemenmengsels
        • Bodemverbeteraars
        • Gewasbescherming
        • Meststoffen
        • Substraten
        • Zaaizaden
      • Ruwvoederteelt
        • Zaaizaden
          • Kruidenrijk grasland
        • Meststoffen
        • Kuilverbetermiddelen
    • Varkens
      • Zeugen- en biggenvoeders
      • Vleesvarkensvoeders
    • Schapen/Paarden
    • Biologische veehouderij
    • Duurzaam
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
    • Acties
    • Downloads
    • Kennisbank
    • SamenwerkingsInfo
    • Vraag & Aanbod
    • Bijzondere koeien
  • OVER ONS
    • Jaarverslag
    • Medewerkers
      • Adviseurs
      • Ledenraad
      • Raad van Commissarissen
      • Jongerenraad
    • Vacatures
    • Welkoop
    • Zakgoedroute
  • Mijn.DeSamenwerking
  • Contact
De Samenwerking

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

De Samenwerking
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacybeleid

Deze website maakt gebruik van cookies zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen van u wanneer u terugkeert naar onze website en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

U kunt al uw cookie-instellingen aanpassen door naar de tabbladen aan de linkerkant te gaan.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt noodzakelijke cookies moeten te allen tijde worden ingeschakeld, zodat wij uw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

Als u deze cookie uitschakelt, kunnen we uw voorkeuren niet opslaan. Dit betekent dat elke keer dat u deze website bezoekt, u cookies weer moet inschakelen of uitschakelen.

Cookies van derden

Deze website gebruikt Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's. Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.

Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in, zodat we uw voorkeuren kunnen opslaan!