Pak nu uw grasland aan

De omstandigheden om gras door te zaaien of te vernieuwen zijn nu ideaal. Het weer is wisselvallig en in de toplaag van de bodem zit nu voldoende vocht en temperatuur. Daarbij komt er in de nachten via dauw ook extra vocht op de grond.

Hoewel veel percelen zich nu goed herstellen van de droge periode, zijn er ook nog genoeg percelen die aan doorzaai of vernieuwing toe zijn.

Beoordeel uw grasland
Wat voor grassen staan er in uw grasland? Bij het doorzaaien wordt ook met een wiedeg door het grasland gegaan. Ruwbeemd en straatgras worden met de wiedeg eruit getrokken en deze kale plekken worden dan opgevuld met graszaad. Kweek en vossenstaart wortelen dieper en worden er niet uitgetrokken. Het is daarom van belang dat u goed inzichtelijk heeft welke slechte grassen er bij u staan. Verder worden er bij het doorzaaien ook alle open en kale plekken opnieuw ingezaaid.

Inzaaien of doorzaaien van het grasland
Wanneer er meer dan 90% goede grassen staan en er weinig open plekken zijn dan hoeft u niet door te zaaien.
Wanneer er tussen de 90% en 70% goede grassen en open plekken zijn dan is doorzaaien het beste. Bij het doorzaaien worden nog vele slechten grassen eruit getrokken en u krijgt een mooie en veel dichtere grasmat. Zodoende krijgt onkruid veel minder kans, bij het doorzaaien is het resultaat vaak een half jaar later nog beter zichtbaar. Zorg dat bij het doorzaaien de perceel kort gemaaid of kort geweid is.
Staan er minder dan 70% goede grassen en zijn er veel open plekken dan is doodspuiten en opnieuw inzaaien het beste. Er wordt dan begonnen met een frisse en verse grasmat, welke weer een goede groeit genereerd.

Onkruidbestrijding in grasland
Er zijn op dit moment veel wortelonkruiden (paardenbloem, distels, zuring) in het bestaande grasland aanwezig. Deze kunnen nu goed bestreden worden. De sapstroom van de planten is nu veelal naar beneden, zodoende worden de onkruiden bij bespuiting tot diep in de wortel geraakt. Tapir is een veel gebruikt middel wat een zeer goede werking heeft op de wortelonkruiden. Het is wel belangrijk dat er 3 tot 6 weken tussen doorzaaien/vernieuwen wordt aangehouden als er een bespuiting met Tapir heeft plaatsgevonden. Tapir bevat Lontrel wat een bodemwerking heeft en de groei van het nieuw opkomende gras kan belemmeren. In deze gevallen is het beter om het grasland te spuiten met Primstar (Zuring en paardenbloem) en Cirran (Distel), afhankelijk van de soorten onkruid.

Regels rondom scheuren/vernietigen van grasland
Wilt u uw grasland doodspuiten of scheuren/vernietigen? Per grondsoort zijn er verschillende perioden met voorwaarden waarin u uw grasland mag scheuren of vernietigen.
Lees meer op RVO.nl »

 

 

 

Datum: 29 augustus 2018
« Terug naar het nieuwsoverzicht