Het is weer tijd voor het invullen van de Gecombineerde Opgave, dit kan t/m uiterlijk 15 mei. De perceelsregistratie is een belangrijk onderdeel. Dit jaar is er in de media veel aandacht geweest over de nieuwe manier van bepalen van de fosfaattoestand. Dit is belangrijk voor de fosfaatgebruiksruimte op uw bedrijf!
Met name voor bedrijven:
- Die VVO’s moeten kopen;
- Te maken hebben met krapte in de grondgebondenheid (Wet grondgebonden groei);
- Bedrijven die op fosfaat vastlopen in het mestplan;
is het belangrijk om van te voren goed na te denken welke getallen te gebruiken.
Hoe zit het precies?
Om de fosfaattoestand van de percelen te bepalen werd tot vorig jaar altijd de PAL (grasland) en Pw (bouwland) gebruikt. Daar is de P-PAE (of P-beschikbaar / P-CaCl2) nu aan toegevoegd. Op basis van PAL en P-PAE wordt de fosfaattoestand van uw grond vastgesteld. Voor de nieuwe normen klik hier »
Voorbeeld:
U heeft een perceel grasland met PAL 35 en P-PAE 0,7. Volgens het oude systeem is dit klasse neutraal met een fosfaatgebruiksnorm van 95 kg per ha. Volgens het nieuwe systeem zit dit perceel in klasse laag met een fosfaatgebruiksnorm van 105 kg per ha.
Tip: op het derogatieoverzicht in CRV Mineraal heeft u alle fosfaatgetallen overzichtelijk bij elkaar!
Uw bedrijf zit in één van onderstaande 4 situaties:
1. U heeft grondmonsters die genomen zijn na 1 januari 2021.
Voor grondmonsters die na 1 januari 2021 genomen zijn is het verplicht om in de Gecombineerde Opgave met het nieuwe systeem van PAL / P-PAE te werken. Beide getallen moeten dus ingevuld worden bij de percelen.
2. U heeft grondmonsters die genomen zijn voor 1 januari 2021 met daarop het P-PAE getal én de fosfaatgebruiksruimte is op uw bedrijf knellend vanwege VVO’s, grondgebondenheid en/of vastlopen op de totale gebruiksnorm fosfaat?
U mag kiezen welke getallen u gebruikt, en maak dan de afweging wat voor u gunstig is. Om daar inzicht in te krijgen kunt u op de eerder genoemde site van RVO kijken. Heeft u op uw grondmonsters veel lage P-PAE getallen staan (<1,4)? Dan is het waarschijnlijk gunstig om met het nieuwe systeem mee te doen voor een hogere fosfaatgebruiksruimte.
3. U heeft grondmonsters die genomen zijn voor 1 januari 2021 met daarop het P-PAE getal én de fosfaatgebruiksruimte is op uw bedrijf geen probleem?
In de Gecombineerde Opgave wordt standaard de voorgaande waarde van fosfaat bij de percelen ingevuld. Ons advies is om dat niet aan te passen. Dat heeft voor nu geen waarde. Als er weer nieuwe monsters zijn dan kunt u overstappen op het nieuwe systeem.
4. U heeft grondmonsters die genomen zijn voor 1 januari 2021 met daarop alleen het PAL of Pw getal?
Dan gebruikt u deze getallen, en kunt u niet meedoen met het nieuwe systeem. De voor ingevulde getallen kunt u overnemen en bij het nemen van nieuwe grondmonsters kunt u op het nieuwe systeem overstappen.
Het betreft een overgangsregeling, waarbij uiteindelijk elk bedrijf de komende jaren overstapt op het nieuwe systeem van PAL en P-PAE.
Mocht u hier vragen over hebben (wat we ons voor kunnen stellen), dan kunt u terecht bij één van onze adviseurs.