We weten en ervaren inmiddels dat het puzzelen is met (ruw)voer. Voorgaande jaren zien we op een aantal bedrijven de conditie van de melkkoeien in het najaar wat teruglopen, en vervolgens in de stalperiode weer wat toenemen. Dit is sowieso geen wenselijke situatie. We zien op dit moment op meerdere bedrijven dat de conditie van de melkkoeien achterblijft. Verse koeien zitten sneller in hun “werkpak” en bij koeien die drooggezet worden zien we ook te schrale koeien. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van het ruwvoer, maar zeker ook met de droge stof opname en de hoeveelheid gevoerd krachtvoer, bijproducten en grondstoffen.
Houd de conditie van uw melkkoeien goed in de gaten! Scoor deze of doe dat samen met uw adviseur om hier grip op te krijgen en te houden. Koeien voeren doen we uiteraard voor de melk met goede gehalten, maar doen we ook om de koeien op het juiste gewicht te krijgen en te houden. Schroom daarom niet om het basisrantsoen te verhogen om dit probleem te tackelen. De gezondheid van uw koeien staat voorop. Nu verschralen, betekent volgend jaar extra reparatiewerk om de koeien er weer bij te trekken en allerlei vruchtbaarheidsproblemen.
Daarnaast is het belangrijk om de manier van voeren nog eens tegen het licht te houden. Zijn daar aanpassingen mogelijk om de totale droge stof opname ruwvoer te vergroten?
Denk daarbij aan:
- Mengen: laadvolgorde, mengtijd, plak, Farmersiroop toevoegen, beter snijden voor kortere delen.
- Basisrantsoen verhogen met krachtvoer, bijproducten en/of grondstoffen. Als voorbeeld kan een kilo maismeel extra al een grote verbetering zijn.
- Voertabel kritisch bekijken: hoe staat de afbouw ingesteld?
Beoordeel samen met uw adviseur de conditie van de melkkoeien (en droge koeien!) en onderneem indien nodig actie!