De eerste maispercelen zijn inmiddels alweer geoogst, de komende weken zal ook de rest aan de beurt komen. Goed om nu aandacht te hebben voor het gebruik van inkuilmiddelen in de mais.
Groeikracht, een adviesorganisatie voor ruwvoerteelt, heeft een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd waarbij verschillende inkuilmiddelen in de maissilage zijn getest.
Bij dit onderzoek zijn balen gemaakt en is de voederwaarde bepaald een eerste keer bij oogsten en een tweede keer na 300 dagen. De onbehandelde balen hadden na 300 dagen 9% minder zetmeel!
Een hectare mais levert ongeveer 17 ton ds x 380 zetmeel = 6500 kg zetmeel. Als de mais niet is behandeld treed er een verlies op van 6500 x 9% = 600 kg zetmeel. 1 ton maismeel bevat 600 kg aan zetmeel en kost ongeveer €200,-. Als u hier de kosten van het inkuilmiddel af haalt u een € 100 hoger saldo per ha. De 11A44 van Pioneer liet een positief verschil zien t.o.v. de andere toevoegmiddelen. Pioneer 11A44 behoudt meer zetmeel dan de andere toevoegmiddelen (zie tabel).
Er is ook duidelijk een verschil tussen de verschillende inkuilmiddelen. De markt voor inkuilmiddelen is een grote markt waarvan iedereen een graantje mee wil pikken. Vraag u loonwerker welke mogelijkheden hij heeft en welk middel hij gebruikt. De Ecocool en Ecocorn DA zijn naast de Pioneer 11A44 ook een prima keuze. Van deze middelen zijn veel onderzoeken beschikbaar en die tonen keer op keer de goede werking aan. Dus maak gebruik van een bewezen inkuilmiddel voor het beste resultaat.
Naast het gebruik van inkuilmiddelen is het kuilmanagement natuurlijk het belangrijkst, denk hierbij aan de volgende punten:
- Houd de stoppellengte op minimaal 10 cm om grond insleep te voorkomen.
- Zorg voor een schone sleufsilo en plastic langs de zijwanden om verliezen te beperken.
- Bij meerdere percelen de droogste mais als eerste inkuilen.
- Controleer bij de eerste vracht of de korrels geraakt zijn (minimaal in 4 delen).
- In dunne lagen aanbrengen (maximaal 30 cm).
- Vast, vast, vast: voldoende druk op de kuil bij het aanrijden.
- Kuil liefst z.s.m. luchtdicht afsluiten en afdekgewicht aanbrengen.
- Indien mogelijk maak de kuil zo dat de voersnelheid minimaal 1 tot 1.5 meter per week is.
Lees hier meer over inkuilmiddelen.