De SamenwerkingDe SamenwerkingDe SamenwerkingDe Samenwerking
  • HOME
  • ASSORTIMENT
    • Rundvee
    • Plant
    • Varkens
    • Schapen/Paarden
    • Biologische veehouderij
    • Duurzaam
  • ACTUEEL
    • Nieuws
    • Agenda
    • Acties
    • Downloads
    • Kennisbank
    • SamenwerkingsInfo
    • Vraag & Aanbod
    • Bijzondere koeien
  • OVER ONS
    • Jaarverslag
    • Medewerkers
      • Adviseurs
      • Ledenraad
      • Raad van Commissarissen
      • Jongerenraad
    • Vacatures
    • Welkoop
    • Zakgoedroute
  • CONTACT
  • MIJN DESAMENWERKING
VolgendeVorige

De eerste indruk van nieuwe snijmaïs in het rantsoen

By De Samenwerking | Nieuws | Comments are Closed | 2 november, 2022 | 0

De eerste 1.000 onderzochte maïskuilen door Eurofins zijn gemiddeld droog (41,3%), hebben weinig zetmeel (337 gram per kg droge stof) en een zeer hoge plantverteerbaarheid (57%). De variatie is echter enorm en daarom vraagt iedere variant een eigen aanpak:

10x het droge stof percentage
Goede snijmaïs heeft een zetmeelgehalte van zeker 10 x het droge stof percentage. Vanaf 40% droge stof is dit bij vrijwel alle uitslagen niet meer het geval. Op veel verdroogde percelen waren de korrels vaak nog onvoldoende rijp terwijl de groene bladeren, die zorgen voor suikers en zetmeel in de plant afstierven.

VEM valt mee door hoge plantverteerbaarheid
Snijmaïs die verdroogt groeit niet waardoor de vorming van lignine in de celwanden stopt. Hierdoor valt de VEM mee van verdroogde snijmaïs. De plantverteerbaarheid is juist hoog terwijl men dat vaak niet had verwacht. Bij het zeven van de mest komen we dan ook weinig onverteerde resten van de maïsplant tegen in de grove zeef. De goed verteerbare maïsplant helpt mee aan de penswerking van de koe. In combinatie met een snelle voorjaarskuil is er echter wel eerder wat structuur nodig zoals koolzaadstro voor voldoende ADL in het rantsoen.

Bestendig zetmeel verzadigt de koe
Wanneer maïs met een overrijpe korrel is geoogst, is de hoeveelheid zetmeel beschikbaar voor de pens veel lager dan verwacht. Bij erg droge snijmaïs kan daardoor plotseling de melkproductie flink zakken als gevolg van te weinig passage in de koe. Bedenk ook dat een overaanbod van zetmeel op darmniveau erg verzadigend kan zijn vanwege de zich hieruit vormende glucose. Let op bruine, wat zure en stijve mest.

Praktische tips voor de melkveehouder van ABZ De Samenwerking:

  1. Zorg voor pensactiviteit door voldoende eiwit en pensenergie te voeren.
    Zet eventueel gemalen tarwe/ geplette tarwe/ Lactograan / Maïsgluten in. Als de pens actief is, zal de verblijftijd en afbraak van de snijmaïs in de pens toenemen en daardoor minder verzuring op darmniveau geven.
  2. Zorg voor voldoende zetmeel in het rantsoen.
    Dit kan met behulp van bijvoorbeeld Kernbrok Maïs. Maïsmeel uit brok geeft:
    • Fijn gemalen maïs en extra verkleining door pelleteerproces.
    • Ontsluiting zetmeel door behandeling met stoom en hoge druk.
    • Hogere verteerbaarheid, betere zetmeelbenutting dan met alleen malen.
  3. Overweeg het voorweken van (een deel van) de snijmaïs met water.
    Wanneer de kans op broei klein is, is dit een overweging waard. Eventueel snijmaïs alvast samen met bijvoorbeeld Lactograan voorweken.
  4. Laat na het voeren van de nieuwe maïs mest zeven door uw rundveespecialist.
    Omdat zetmeel uit snijmaïs niet stabiel is, kan alleen met mest zeven precies worden vast gesteld wat op dit moment uw koeien nodig hebben!

Heeft u vragen?
Neem gerust contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!

Geen tags.

De Samenwerking

Meer berichten van De Samenwerking

VolgendeVorige

Recente berichten

  • Ledenbijeenkomst 2023 17 februari 2023
  • Jongerenraad van ABZ De Samenwerking laat stem horen 15 februari 2023
  • Feedm 15 februari 2023
  • Licentiebijeenkomsten 2023 18 januari 2023
  • Hoveniersbijeenkomst 23 december 2022
Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief

Bekijk ons Privacybeleid

Contact

ABZ De Samenwerking U.A.
Provincialeweg Oost 34a
2851 AE Haastrecht

Postbus 1
2850 AA Haastrecht

KvK 08001276

0182 502 344
info@abzdesamenwerking.nl

Assortiment

> Rundvee

> Varkens

> Schapen/Paarden

> Plant

> Welkoop

> Biologisch

> Duurzaam

ABZ De Samenwerking

ABZ De Samenwerking is springlevend!

U doet zaken met een kerngezond bedrijf, jong van hart en grote betrokkenheid voor u en uw bedrijf.
We werken dagelijks met en voor u aan een gezond rendement.

Altijd geïnformeerd!

Bekijk ons Privacybeleid

Copyright    l    Privacybeleid    l    Contact    l    All Rights Reserved
  • Home
  • Assortiment
    • Rundvee
      • Melkveehouderij
      • Jongvee
      • Strorantsoen
    • Plant
      • Openbaar groen
        • Bloemenmengsels
          • Veldbloemenmengsels
        • Bodemverbeteraars
        • Gewasbescherming
        • Meststoffen
        • Substraten
        • Zaaizaden
      • Ruwvoederteelt
        • Zaaizaden
          • Kruidenrijk grasland
        • Meststoffen
        • Kuilverbetermiddelen
    • Varkens
      • Zeugen- en biggenvoeders
      • Vleesvarkensvoeders
    • Schapen/Paarden
    • Biologische veehouderij
    • Duurzaam
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
    • Acties
    • Downloads
    • Kennisbank
    • SamenwerkingsInfo
    • Vraag & Aanbod
    • Bijzondere koeien
  • OVER ONS
    • Jaarverslag
    • Medewerkers
      • Adviseurs
      • Ledenraad
      • Raad van Commissarissen
      • Jongerenraad
    • Vacatures
    • Welkoop
    • Zakgoedroute
  • Mijn.DeSamenwerking
  • Contact
De Samenwerking

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

De Samenwerking
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacybeleid

Deze website maakt gebruik van cookies zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen van u wanneer u terugkeert naar onze website en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

U kunt al uw cookie-instellingen aanpassen door naar de tabbladen aan de linkerkant te gaan.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt noodzakelijke cookies moeten te allen tijde worden ingeschakeld, zodat wij uw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

Als u deze cookie uitschakelt, kunnen we uw voorkeuren niet opslaan. Dit betekent dat elke keer dat u deze website bezoekt, u cookies weer moet inschakelen of uitschakelen.

Cookies van derden

Deze website gebruikt Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's. Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.

Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in, zodat we uw voorkeuren kunnen opslaan!