We zien het allemaal om ons heen: het wordt droger, het grasbestand wordt dunner en de hergroei trager. Natuurlijk hopen we met elkaar op regen van betekenis de komende dagen, maar we moeten er ook rekening mee houden dat het anders loopt.
Van groot belang is om de situatie op uw bedrijf en percelen te kennen! Goed inschatten is altijd belangrijk, maar nu nog extra. Het kan het verschil maken tussen kaal gaan lopen of elke dag toch nog wat vers gras aan te kunnen bieden. Blijf de cijfers op ons WeideDashboard volgen! De grasgroei varieert van 40 – 70 kg droge stof per dag. Ga eens rekenen met deze getallen om te kijken hoeveel hectare u nodig heeft om de koeien te kunnen weiden. De range is groot en heeft te maken met grondslag, wanneer er is gemaaid en droogtegevoeligheid.
Reken eens door hoeveel droge stof de koeien per dag opnemen en dan is natuurlijk de hamvraag: is dit voldoende? Zit de pens vol? Bij minder opname van weidegras komt ook de vraag om bij te gaan sturen in het rantsoen. Heeft u eiwit op voorraad zitten voor het geval dat? Niet aankijken, maar actie ondernemen!
Onderweg rekenen we in de buitendienst veel met onze bemestingsrekenmodule. Hoeveel N moet er op maai- en weidepercelen voor de tweede of derde snede? We begrijpen dat het voor u soms schrikken is wat u moet betalen voor een bulk KAS, maar niet strooien is geen optie! Win waar wat te winnen is, zoals een goed verschil maken tussen weide- en maaipercelen. Zorg voor voldoende water bij de mest, om uw eigen drijfmest ook weer beter te benutten. Al met al is de conclusie blijven voeren en blijven bemesten om het saldo op uw bedrijf op peil te houden. Zeker bij deze opbrengstprijzen is dat de beste strategie. Niet op de rem gaan staan.
Voorbeeld: stel u strooit 150 kg KAS voor de tweede snede, dat kost ongeveer 60 euro per hectare meer dan vorig jaar. Als referentie is de marktprijs voor een kilo droge stof snijmais ongeveer 25 cent en gras wordt bij ganzenschade getaxeerd dit jaar op 31 cent. 60 euro is dus omgerekend 200-250 kg droge stof opbrengst. Wat is dan wijsheid?