Gebruik het ‘rust’ seizoen om kalk op het land te brengen als het berijdbaar is. Over bekalken wordt vaak verschillend en vooral te makkelijk gedacht. De gedachte is al gauw dat het geen zin heeft of dat het geen direct effect heeft. Niets is minder waar! Wat gebeurt er namelijk in de grond als er kalk (=CaCO3, Calciumcarbonaat) op het land komt:
- De structuur wordt ruller. Calcium is namelijk een groot element, die drukt als het ware de bodemdeeltjes uit elkaar. De grote voordelen daarvan zijn dat er meer lucht in de grond komt, het water makkelijker doorzakt, het bodemleven meer wordt en daardoor de mineralen-voorraden die vast zitten (vooral Fosfaat!) beschikbaar komen voor het gras- en maisgewas. We zien in de praktijk dat het Fosfaatgehalte in de kuilen steeds lager wordt door de lage beschikbaarheid van Fosfaat in de bodem waardoor hier en daar de koe-gezondheid in het gedrang kan komen.
- De gewasbehoefte aan Calcium als element (net zoals er Stikstofbehoefte is) wordt gedekt. Calcium is een element wat nodig is voor de stevigheid en aantal plantencellen. Ook bevordert Calcium de opname van de andere (sporen-) elementen.
- Kalk verhoogt de zuurgraad van de bodem. Als de zuurgraad te laag is kan de plantenwortel de beschikbare mineralen niet benutten (=opnemen). Dus dan kan het zo zijn dat u volgens het boekje bemest en dat de groei tegenvalt! Door de tijd heen zal de zuurgraad altijd dalen. Zeker als er vloeibaar wordt bemest zakt de zuurgraad extra snel. Een uitzondering is ruigemest met veel stro: dit zorgt dat de zuurgraad op peil blijft.
Een uitgebreide bodemanalyse vertelt eigenlijk het meeste over de huidige toestand van de bodem (teeltlaag). Van deze analyse kunnen we aflezen hoe het met de structuur, zuurgraad en mineralentoestand is gesteld. Heeft u geen uitgebreide analyse dan kunnen wij altijd voor u de zuurgraad meten. Wilt u hulp met het lezen van de analyse of wilt u weten hoe het is gesteld met de zuurgraad? Bel dan onze teeltadviseurs, zij kunnen u veel helderheid geven over uw bodemtoestand.
Advies bekalken:
1500 kg-2000 kg per ha. Lixacal (krijt), Vitakal, Dolokal of Magkal (vraag ons welke loonwerker dat voor u kan verzorgen).
Als de zuurgraad te hoog is kan er eventueel gips (CaSO3, Calciumsulfaat) worden gestrooid. Dit heeft dezelfde effecten op de bodem als kalk, alleen verhoogt het de pH niet.
Als de omstandigheden het komende winter niet toelaten op het land te gaan kunt u ook in het voorjaar nog een kalkkorrel (Physiomax) of gipskorrel (Calcifert S) strooien voor een snel resultaat.
Voor een gericht advies over bodemverbetering kunt u het beste contact opnemen met:
Bart Sol (Tel. 06-31 758 877)
Albert Snoei (Tel. 06-55 186 146)