Onkruidbestrijding
Door de droogte van afgelopen zomer zien we momenteel veel percelen grasland waarin teveel onkruid staat. Onkruiden als zuring en paardenbloem wortelen dieper dan het gras en krijgen daarom in droge periodes de overhand, zie bovenstaande foto.
Nu er op de meeste plaatsen voldoende regen is gevallen, zijn er weer groeizame omstandigheden ontstaan. De komende najaarsperiode is daarom prima geschikt om een onkruidbestrijding uit te voeren. Eigenlijk kan dit totdat de temperaturen te laag worden. Voor zuring moet het overdag niet kouder zijn dan 13-14 graden. Voor overige onkruiden liever niet kouder dan een graad of 10.
Voordeel van een onkruidbestrijding.
Een belangrijk voordeel van onkruidbestrijding dit najaar is dat het gras na de bespuiting de tijd krijgt om de vrijgekomen plek van het onkruid weer op te vullen. Hier heeft u voordeel van bij de eerste snedes van het volgende jaar. Wachten tot volgend voorjaar kan natuurlijk ook, maar dan hebben de onkruiden al voedingsstoffen en vocht gebruikt die beter door het gras hadden kunnen worden benut.
Groenbemester
Groenbemesters worden een steeds belangrijker onderdeel bij de teelt van de mais. Het telen van mais kan enorm veel opleveren maar het vraagt ook veel van een perceel. Een goede structuur, de juiste nutriënten op het juiste moment en ook het organische stof gehalte is van belang.
Het organische stof gehalte zorgt voor een betere en weerbare bodem. De bodem is beter bewerkbaar in het voorjaar en het houdt in de zomer meer vocht vast. Dat zorgt naast een grotere opbrengst ook voor een weerbaardere plant. De groei stagneert niet en ziektes als builenbrand krijgen daardoor minder een kans. Met een groenbemester kunt u de organische stof weer aanvullen. Binnen de nieuwe GLB past een groenbemester (groenbedekking) erg goed. Hiermee krijgt u extra punten en een aardig bedrag wat mee telt in de Ecoregeling.
De kans op slagen van de groenbemester is groot doordat we nog vroeg in het najaar zitten en de (bodem)temperatuur en weersomstandigheden goed zijn. Dit geldt natuurlijk ook als u van uw maispercelen weer grasland wilt maken.
Doorzaaien grasland
Door de extreme droogte van het afgelopen seizoen hebben veel graslandpercelen het slecht gehad. Na de eerste regen verbaasde het ons zeer, hoe snel de kleur er op sommige percelen toch weer op zat. Maar geen één graslandperceel is hetzelfde. Grasland is uw duurste productie factor en moet op orde blijven voor een goede droge stof- en eiwit opbrengst.
Als het land er goed bij ligt, er geen natte plekken ontstaan bij veel regen en het grasbestand meer dan 75% goede grassen bevat, dan is doorzaaien in het najaar de beste optie. Door de relatief lage kosten is doorzaaien binnen een jaar terugverdient.
Zaai door na een maaisnede bij vochtige omstandigheden en vooruitzichten, want vocht is de bepalende factor voor het slagen van deze actie.
Gebruik altijd een 100% Engelsraaigras (tetra -of diploïd) met een kiemversneller. Deze coating is geen meststof maar zorgt voor 3-4 dagen eerdere kieming van het zaad.
Wilt u meer weten over bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact op met één van onze Plant&Teelt adviseurs.