Mest waterverdund uitrijden
Op klei- en veengrond is het verboden om mest met de sleepvoet uit te rijden. Een uitzondering geld voor het mest waterverdund uitrijden met 1 deel water op 2 delen mest. Voor veel veehouders in ons werkgebied geldt deze uitzondering. Als u daar gebruik van wilt maken kunt u dit via mijn.rvo.nl melden. Dit kan door te kiezen voor Registratie en melding doorgeven en vervolgens Mest waterverdund uitrijden. Dit doet u voor de eerste bemesting dit seizoen.
Mestanalyse
De Samenwerking heeft mestpotten beschikbaar die opgestuurd kunnen worden naar Eurofins om te analyseren op met name stikstof (ook de vorm) en fosfaat. Deze analyse kost € 54,75 en via ons krijgt u 5 euro subsidie! Een mestanalyse geeft inzicht in de hoeveelheid stikstof en de verschijningsvorm, dus organische of minerale/ammoniak stikstof. Deze verhouding heeft veel effect op wanneer de stikstof vrij komt en gebruiken we om een goed bemestingsadvies voor u te berekenen. Neem contact op met uw adviseur als u gebruik wilt maken van deze actie.
Maispercelen op zand en löss
Met ingang van dit jaar moet maisland op deze grondsoorten uiterlijk 15 februari aangemeld zijn bij RVO. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, maar vanuit RVO wordt aangegeven dat dit binnenkort kan. Dus let op: als u mais teelt op zand moet u dit dus melden! Daarnaast is één van de extra regels dit jaar dat u vanaf 15 maart drijfmest mag uitrijden op deze percelen.
Op een perceel dat niet uiterlijk 15 februari is aangemeld, is in het betreffende jaar geen maisteelt toegestaan. Dit geldt ook voor percelen grasland waarop later dat jaar mais wordt geteeld. Het is daarom verstandig om bij twijfel een perceel altijd aan te melden.
Het wordt mogelijk een eerdere melding in te trekken (t/m 31 maart). Vanaf het moment dat de melding is ingetrokken is het weer toegestaan om drijfmest en/of vloeibaar zuiveringsslib aan te wenden vanaf 16 februari. Maisteelt is dat jaar dan niet toegestaan.
Derogatie en aanvullende gegevens
Toch nog even noemen: vóór 1 februari kunt u derogatie aanvragen en de aanvullende gegevens doorgeven! Vergeet ook bij de aanvullende gegevens de meststoffen die via de loonwerker op gras-mais land gebruikt zijn niet.